briose pariziene

1briose

Pasiunea mea pentru arta culinara am mostenit-o de la mama.
Mama, inca din adolescenta, are o predilectie pentru patiseria fina. De cele mai multe ori o astepta pe bunica acasa cu o prajitura pregatita de ea.
In familia noastra aproape niciodata nu s-au consumat deserturi din comert, pentru ca la mama in bucatarie nu lipseau aromata tarta cu mere si scortisoara, preferatul brownie sau delicata Pavlova. Iata de ce, sora mea si eu suntem niste devoratoare de dulciuri home-made. Ca si tata, de altfel ☺.

Oricand vorbesc cu mama, facem schimb de retete.
Oricand o vad pe mama, ma rasfata cu un nou deliciu culinar.

Si deoarece pentru mine nu exista un patiser mai rafinat decat mama, aceasta postare i-o dedic ei – mamei.

Ce-am gasit prin bucatarie (pentru 12 briose):
– 140g faina (fara gluten in acest caz)
– 3 oua
– 200g zahar brun
– 1 pachetel zahar vanilat
– ½ pachetel praf de copt
– 130g unt
– 170g migdale decojite
– 1 lamaie
– sare

Formula magica:
Pentru a pregati piureul de lamaie, fierbem intr-o cratita lamaia cu tot cu coaja acoperita cu apa in care dizolvam 4 linguri de zahar si zaharul vanilat, timp de 1 ora, la foc incet. Lamaia fiarta o taiem in jumatate, o curatim de samburi, apoi amestecam in blender impreuna cu 100 ml de apa in care a fiert pana obtinem un piureu omogen.
Migdalele se decojesc usor dupa ce au fost inmuiate in apa fierbinte pentru cateva minute. Le maruntim apoi in blender pana la consistenta firimiturilor de paine. Batem ouale cu restul zaharului pana cand obtinem consistenta unei creme albe. Cernem faina, adaugam 1g de sare si praful de copt. Untul moale se bate pana la consistenta unei spume.
Apoi, adaugam pe rand, piureul de lamaie, migdalele maruntite, faina si untul. La sfarsit incorporam ouale batute. Pasta obtinuta o repartizam in formele de copt si punem la cuptor pentru 30 de minute la 180°C.

Aceste briose sunt perfecte pentru micul dejun de week-end sau o gustare dupa amiaza.
A se consuma cu un espresso sau un ceai negru cu arome de ghimbir si cardamom, ca acest Othello de la Ladurée adus din ultima mea vizita la Paris.

C’est bon, n’est-ce pas ?

3briose 2briose

Anunțuri

7 gânduri despre „briose pariziene

  1. Felicitari pentru inspiratul blog!!! Chiar azi am primit in dar 6 cupe pentru briose! Vor fi testate cu retzeta ta 🙂 bonne chance à toi !!!!

  2. Pingback: un dîner français. partea III. | blog epicurian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s