un dîner français. partea II.

20130331-_DSC3043-tile

Asa cum v-am povestit aici, am gatit de curand o cina in stil frantuzesc. Dupa un entrée lejer din salata cu fenicul, am purces la pregatirea felului principal: iepure cu mustar.

Carnea de iepure este preferata in familia noastra. Buneii mei au crescut mereu iepuri, iar bunica Valentina inca ne mai intalneste de sarbatori sau chiar fara ocazie cu un iepuras la ceaun.

Exista mai multe combinatii clasice frantuzesti pentru pregatirea iepurelui: cu prune uscate, cu usturoi, mirodenii sau chiar dulceata. De mult timp imi doream sa incerc versiunea cu mustar si iata ca vizita Oliviei a fost ocazia perfecta. Reteta ii apartine unei alte prietene de la Paris, Rodica, care mi-a fost sprijinul moral de baza in timpul aventurii studentesti.

Mult timp, in Franta, iepurele nu era un animal agreat din cauza taraboiului pe care il facea in campuri. Putin cate putin, acesta si-a facut loc in bucataria tranditionala franceza si initial era servit ca fel principal de Pasti. De altfel, aceasta reteta este potrivita pentru toti cei care nu consuma miel. Incercati sa serviti cu morcovi „à la nivernaise” (de la orasul Nevers in regiunea Burgundia) care pur si simplu se topesc in gura …

Ce-am gasit prin bucatarie (pentru 4 persoane):
– 1kg de carne de iepure (de preferinta taiat bucati)
– 4 linguri de mustar de Dijon
– 1 pahar de vin alb sec
– 70g unt
– 250ml smantana
– 1 kg morcov
– 2 linguri de zahar brun
– 2 lingurite de cimbru uscat
– 3 lingurite de chimen uscat (sau praf curry)
– ulei de masline
– sare

Formula magica:
Daca aveti un iepure intreg, taiati-l bucati. Ungeti bucatile cu 3 linguri de mustar. Insist asupra faptului ca mustarul trebuie sa fie neaparat de Dijon si nu unul obisnuit. Diferenta de gust este una esentiala. Se pun apoi bucatile intr-un vas care va merge la rola. 50g de unt de taie cubulete si se pun deasupra bucatilor de iepure. Se toarna paharul de vin alb deasupra si se pune in rola infierbantata prealabil pentru 50 de minute. Periodic se intorc bucatile si se inmoaie in sosul de sub ele. Dupa ce a trecut timpul necesar, se scot bucatile de iepure si in sosul care a ramas pe fundul vasului se toarna 250ml de smantana plus inca o lingura de mustar. Punem vasul pe aragaz si lasam sosul sa dea in clocot timp de 1-2 minute. Apoi turnam sosul deasupra bucatilor de iepure aranjate pe un platou de servit.

Curatim morcovul si il taiem sub unghi de 45° in bucati de aproximativ 2cm. Incalzim bine tigaia, adaugam 20g de unt si cateva linguri de ulei de masline. Adaugam cimbrul si chimenul si le amestecam bine timp de 30 de secunde pentru a le permite sa elibereze aroma. Apoi, adaugam zaharul, sarea si morcovul si amestecam bine. Turnam deasupra o jumatate de pahar cu apa si punem capacul. Lasam morcovul sa fiarba sub capac aproximativ 3-5 minute. Apoi scoatem capacul si coacem pana cand tot lichidul din tigaie nu se evapora si morvocul nu se caramelizeaza. Amestecam des. Puteti sa mai adaugati sare, dupa gust.

Vin recomandat: curios este faptul ca la carnea de iepure se poate servi atat vin alb cat si rosu, de exemplu Sauvignon blanc sau Merlot. 

Ça vous tente?

20130331-_DSC3034 20130331-_DSC3031 20130331-_DSC3035 20130331-_DSC3039

Anunțuri

5 gânduri despre „un dîner français. partea II.

    • Intr-adevar, sosul este „cireasa de pe tort” dupa cum a zis mama mea. Evident, nu este o mincare de fiecare zi. Cu o ocazie speciala putem sa ne permitem niste calorii in plus :).

  1. Pingback: un dîner français. partea III. | blog epicurian

  2. Pingback: un dîner français. partea III. | blog epicurian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s