boeuf bourguignon

20141217-_DSC0275

Este un clasic al bucătăriei franceze care își are rădăcinile în regiunea Burgundia și se pregătește tradițional cu vin roșu din această regiune.

Această rețetă este preluată de la Julia Child, care considera acest fel de mâncare ca unul dintre cele mai delicioase produse vreodată de om.

Gustul bogat și rafinat, conferit de vinul roșu și ierburile aromate, fac din acest preparat unul perfect potrivit pentru masa de Crăciun sau Revelion.

Chiar dacă pare complicat la prima vedere, se pregătește destul de ușor, și merită a fi încercat cel puțin o dată în viață!

Ce-am găsit prin bucătărie (pentru 8 porții):
– 160g bacon sau kaizer
– 1,4kg carne de vită (de preferință fileu)
– 750ml vin roșu sec
– 700ml bulion din carne de vita sau de legume
– 1 morcov
– 1 ceapă
– 2 căței de usturoi
– 1 lingură de pastă de tomate
– 1 lingură de făină
– ulei de măsline
– sare, piper
– frunze de dafin, cimbru uscat
– 400g de ciuperci
– unt
– ceapă mică marinată în conservă
– verdeață pentru decor

Formula magică:
Puteți pregăti Boeuf bourguignon cu o zi înainte, astfel gustul acestuia va fi și mai bun.
Pentru pregătirea acestui  fel  de  mâncare veți  avea nevoie de o cratiță  mare, cu fundul gros, depreferință din fontă, care poate fi utilizat atât la aragaz cât și la cuptor.
Tăiați baconul în cuburi mici și căliți-l în cratiță cu puțin ulei. Apoi scoteți-l cu o lingură și puneți-l de o parte. În aceeași cratiță căliți carnea de vită tăiată în cuburi relativ mari. Căliți-o în mai multe etape astfel ca să obțineți o caramelizare uniformă a fiecărei bucăți. Scoateți carnea din cratiță și puneți-o împreună cu baconul.
Căliți tot acolo morcovul și ceapa tăiate în cuburi mici. Apoi adăugați carnea și baconul. Presărați cu o lingură de faină. Amestecați și puneți cratiță în cuptorul încins la 230°C pentru aproximativ 8 minute, amestecând periodic.
Apoi scoateți cratița din cuptor și adăugați vinul și bulionul. La foc mediu, aduceți la fierbere amestecul. Când începe să fiarbă, puneți cratița acoperită în cuptor la 120°C pentru 2-3 ore.
Atunci când este gata, scoateți carnea și legumele din cratiță, și strecurați sosul rămas prin sită. Dacă sosul este prea lichid, atunci puneți-l la foc mediu să fiarbă puțin pentru a scădea din volum.
Adăugați apoi carnea și legumele, ciupercile călite separat cu puțin unt și ceapa marinată din conservă. Presărați cu verdeață și garnisiți cu cartofi natur sau legume la abur.

Serviți acompaniat cu un vin roșu sec de calitate.

20141217-_DSC0229 20141217-_DSC0236 20141217-_DSC0257 20141217-_DSC0271 20141217-_DSC0282

Această rețetă și multe altele le găsiți în Revista cu GUST, ediția de iarna.

Vă invităm să răsfoiți ediția de iarna a Revistei cu GUST! Proaspăt, fierbinte si savuros, direct din bucătăria bloggerilor Bucataresele, Blog Epicurian, Gourmand{Eye}, Gusturi si Culori si Pofta Buna. Revista cu GUST este o publicație on-line, trimestrială, gratuită, și  întruchipează pasiunea celor 5 bloggeri culinari pentru tot ceea ce este gustos și frumos.

Vă invităm să ne găsiți și urmăriți și pe facebook.com/revistacugust.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s